Västerledskyrkans församling
Västerledskyrkans församling vill vara en församling med öppna dörrar och låga trösklar. Alla är välkomna till våra samlingar, oavsett om man har en kristen tro eller inte. Här finns en mångfald av människor i alla åldrar och från världens alla hörn.
Vår vision är: “En kyrka för hela livet, där mötet med Jesus Kristus förvandlar mig, dig och världen. “
Varje söndag firar vi gudstjänst. Glädjen i sången och musiken, förbönen där vi ber för varandra och vår värld, predikan, dopet, nattvarden och allt annat i gudstjänsten vill hjälpa oss att växa och fördjupa vår tro.
Till gudstjänsten är alla välkomna, liksom till alla andra mötesplatser eftersom vi vill vara enöppen kyrka med låga trösklar och vida dörrar. Här finns mötesplatser för människor i alla åldrar; Barngudstjänst med saftkalas, samtalsgrupper, scouting, söndagsskola eller pensionärsträffar m.m, för alla som längtar efter gemenskap med Gud och gemenskap med andra människor.
Församlingen är ansluten till Equmeniakyrkan som har bildats av Missionskyrkan, Baptistsamfundet och Metodistkyrkan.
Församlingen finansieras genom gåvor från medlemmar och andra. Gåvor kan man ge på olika sätt och efter var och ens förmåga. Det finns ett antal grupper som består av frivilliga som städar, kokar kaffe och sköter fastigheten. En grupp sköter expeditionen så att den är bemannad. Besöksgruppen hjälps åt att gå hem till gamla och sjuka, som inte kan komma till kyrkan. Många engagerar sig som ledare i vår barn- och ungdomsverksamhet. Vi som församling måste själva samla ihop de medel som behövs till löner, verksamhet och fastigheter.
Bli medlem
Den kristna tron är till sitt väsen något man inte behåller för sig själv. Den är till för att berättas vidare och delas med andra. Därför är det viktigt att varje kristen har en relation till en församling. Församlingen är en fri och demokratisk förening, där varje medlem har en röst. Församlingen styrs av sina medlemmar. Yttersta beslutande organ är församlingsmötet, dit alla medlemmar kallas i demokratisk ordning. Vid årsmötet väljs en styrelse för att sköta löpande ärenden. Vid större frågor kallar styrelsen till församlingsmöte. Medlemskapet betyder både delat ansvar för församlingen och en delad omsorg om varandra. Medlemskapet är inte kopplat till någon medlemsavgift.
Hur blir man då medlem? Den som tror på Jesus Kristus är välkommen att vara medlem. Prata med vår pastor om du är intresserad.
Historia
Redan på 1970-talet fördes samtal mellan dåvarande Enköpings Missionsförsamling och Enköpings Baptistförsamling om samgående och gemensamt kyrkbygge. Någon gemensam församling blev det inte den gången, så missionsförsamlingen byggde en egen kyrka, Västerledskyrkan, som stod färdig första advent 1980.
Missionsförsamlingarna utanför stan hade under många år haft ett gott samarbete med missionsförsamlingen i Enköping. Mot slutet av 1990-talet fördjupades detta samarbete och kom allt mer att inriktas mot ett samgående. Enköpings Baptistförsamling kom nu också med i samtalen, och man började fira gemensamma gudstjänster i Betania, som tillhörde Baptistförsamlingen och Västerledskyrkan, som tillhörde Missionsförsamlingen. Man möttes också i arbetsgrupper och andra aktiviteter.
Grillby Missionsförsamling, Sydvästra Upplands Missionsförsamling, Enköpings Missionsförsamling och Enköpings Baptistförsamling ställde sig positiva till det förslag till samgående och nya stadgar, som utarbetats av kommitéer, där alla församlingarna var representerade.
Församlingarna i Fjärdhundra och Torstuna valde dock att inte ansluta sig till den nya församlingen men ville gärna fortsätta samarbeta med den. Fjärdhundrabygdens Missionsförsamling, som den då hette, uppgick istället först år 2011 i Tomasförsamlingen.
Den 3 mars 2001 höll den nya församlingen sitt första årsmöte i Betaniakyrkan. För att markera att den nya församlingen var något helt nytt och inte innebar att de mindre församlingarna uppgick i den till antalet största församlingen valde man ett helt nytt namn, Tomasförsamlingen. Man ville därmed också markera att det i den nya församlingen även skulle finnas plats, inte bara för de tvärsäkra, utan också för alla som likt aposteln Tomas ärligt söker svar på livets svåra frågor.
Snart insåg man att församlingen inte hade behov av de tre kyrkorna, de två missionshusen och Åsenstugan som den nya församlingen fått ta över. Nu har två kyrkor och två missionshus sålts och verksamheten har koncentrerats till Västerledskyrkan och Åsenstugan. Sedan Fjärdhundrabygdens Missionsförsamling uppgick i Tomasförsamlingen äger Tomasförsamlingen även Torstuna Missionshus.
Numera kallar vi oss bara för Västerledskyrkan.
Att samgåendet gått så bra som det har gjort, beror till stor del på att man under lång tid samarbetat och lärt känna varandra och att den nya församlingens konstitution utformats med stor omsorg.
Equmeniakyrkans historia
Equmeniakyrkan är ett nytt samfund med djupa rötter i den svenska folkväckelsen. Våra bildarsamfund blev till under 1800-talet utifrån en längtan efter att Gud och den kristna tron skulle prägla hela livet.
Kristen tro – en introduktion
Gud älskar världen, allt skapat och hela skapelsen. I Jesus blir Gud konkret och mänsklig. Med sin Ande är Gud här och nu, närvarande och verksam.
Jesus är Guds ansikte i världen. När vi ser på Jesus ser vi var Gud är, hur Gud är och vad Gud vill. Jesus hjälper människor och ger hopp. Ett ljus och en väg tillbaka i de mörkaste situationer. Jesus bekräftar människor och ger perspektiv. Ett ljus och befriande utrymme i de ljusaste situationer.
I Bibeln kan vi läsa om människor som efter att träffat Jesus byter inriktning i sina liv. Den kristna tron trotsar rädsla och hopplöshet, famnar ensamhet och övergivenhet och utmanar egoism och självcentrering. Vi får hopp, kraft och gemenskap i allt som våra liv rymmer. Vi utmanas att ta ansvar för oss själva och världen omkring oss.
Vi kan få en personlig relation och vi kan som Jesu lärjungar (följeslagare) gjorde för 2000 år sedan, ta emot Guds kärlek, vara i Guds omsorg och bli mer och mer det vi är tänkta att vara, lika Jesus.